Site Overlay
Tomaten invriezen

Tomaten invriezen

Tomaten invriezen? Ja, misschien niet de methode waaraan je meteen zult denken als je het over tomaten hebt, maar het is inderdaad mogelijk.

Natuurlijk liggen er altijd verse tomaten in allerlei soorten en maten in de winkels, maar tijdens de oogst in de maanden augustus en september, kun je ineens heel veel tomaten over hebben. En dat is natuurlijk vooral het geval als je zelf tomaten kweekt in tuin of kas.

En als je er heel veel over hebt, wat moet je er dan mee. Natuurlijk een paar opeten, een paar potten chutney maken, en dan? Nog een paar flessen sap en saus misschien, maar dat wat over blijft, zul je toch echt niet weggooien.

Je moet wel de zaadlijsten verwijderen. Bij zongedroogde of gewoon gedroogde tomaten kun je deze zaadlijsten niet altijd verwijderen. Toch kun je gedroogde tomaten ook op dezelfde manier invriezen.

Hoe Tomaten invriezen?

Je kunt allerlei soorten tomaten invriezen, dus ook gele bruine, of anders gekleurde soorten, maar niet als hele vrucht. Je zult er dus wel wat meer werk aan hebben. En de smaak kan lichtjes veranderen in de vriezer, maar niet veel.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Tomaten invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 18 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Tomaten

Instructies

  1. Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier.

  2. De tomaten in partjes snijden.

  3. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen.

  4. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak. Voorzien van etiket met datum en naam, en in de vriezer plaatsen gedurende minimaal 24 uur.

Als je tomatenpuree, tomatensaus, of tomatensap wilt invriezen, dan kan dat ook. Denk eraan dat je deze beter in een diepvriesbak kunt invriezen.

 

Mij Hoe ik tomaten invries?

Ik hou ervan om tomaten in te vriezen wanneer ze vers zijn. Dit proces begint altijd met het zorgvuldig selecteren van de beste tomaten. Ik zorg ervoor dat ze rijp zijn, maar niet overrijp, en ik vermijd tomaten met zachte plekken of vlekken. Vervolgens was ik de tomaten grondig onder koud stromend water om vuil en eventuele chemicaliën te verwijderen. Na het wassen droog ik ze zorgvuldig af met een schone doek.

Daarna ga ik verder met het blancheren van de tomaten. Dit doe ik door een grote pan met water aan de kook te brengen. Terwijl het water opwarmt, snijd ik een klein kruisje aan de onderkant van elke tomaat. Wanneer het water kookt, dompel ik de tomaten een voor een onder en laat ik ze ongeveer 30 seconden koken. Direct daarna haal ik ze uit het kokende water en leg ik ze in een kom met ijswater. Dit helpt om het kookproces onmiddellijk te stoppen en maakt het makkelijker om de schil te verwijderen.

Wanneer de tomaten voldoende zijn afgekoeld, trek ik de schil voorzichtig van de tomaten. Soms kan dit wat lastig zijn, maar met een beetje geduld komt de schil er meestal vrij gemakkelijk af. Vervolgens snijd ik de tomaten in vieren, waarbij ik de harde kern verwijder. Als ik van plan ben om de tomaten later te pureren of in sauzen te gebruiken, verwijder ik ook de zaadjes.

Daarna leg ik de gesneden tomaten op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ik zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Dan zet ik de bakplaat in de vriezer en laat ik de tomaten een paar uur invriezen totdat ze stevig zijn. Wanneer de tomaten volledig bevroren zijn, haal ik ze van de bakplaat en doe ik ze in diepvrieszakken. Ik zorg ervoor dat ik de lucht uit de zakken druk voordat ik ze afsluit om vriesbrand te voorkomen. Vervolgens label ik de zakken met de datum van invriezen, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

Op deze manier kan ik altijd genieten van de smaak van verse tomaten, zelfs wanneer ze niet in het seizoen zijn. Het invriezen van tomaten is een geweldige manier om hun smaak en voedingswaarde te behouden en ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraadje bij de hand heb voor mijn favoriete recepten.

Tomaten ontdooien en bereiden

Tomaten kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Je kunt de partjes overigens ook direct in de pan doen om in een gerecht te verwerken.

Hoelang kun je tomaten bewaren?

Tomaten kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Tomaten kun je een paar dagen, niet erg lang, bewaren buiten de koelkast.

In de koelkast, mits niet in plastic, kun je tomaten ongeveer een week bewaren.

Tomaten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van tomaten kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Was de tomaten grondig onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
  2. Droog ze voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen.
  3. Snij de tomaten in plakjes, partjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
  4. Plaats de gesneden of hele tomaten in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de tomaten gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
  7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
  8. Bewaar de vacuümverpakte tomaten in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de tomaten wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de tomaten langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de tomaten behouden blijven na vacumeren. Verwerk de tomaten binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Dompel de tomaten kort onder in kokend water en vervolgens in ijswater. Dit helpt niet alleen om de schil gemakkelijk te verwijderen, maar het behoudt ook de kleur en smaak van de tomaten na het invriezen.
  2. In plaats van plastic zakjes of bakjes, gebruik siliconen bakvormen om tomatenpuree of gehakte tomaten in te vriezen. Ze zijn flexibel en maken het makkelijker om de bevroren tomaten eruit te halen zonder beschadiging.
  3. Pureer de tomaten en giet het mengsel in ijsblokjesvormpjes. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid tomaten aan een saus of soep toevoegen zonder de hele voorraad te ontdooien.
  4. Gebruik een vacuümmachine om de tomaten luchtdicht te verpakken. Dit voorkomt vriesbrand en zorgt ervoor dat de tomaten langer vers blijven, met een betere textuur na het ontdooien.
  5. Voeg verse kruiden zoals basilicum, oregano of tijm aan de tomaten toe voordat je ze invriest. Dit bespaart tijd tijdens het koken en voegt meteen smaak toe aan je gerechten.
  6. Snij de tomaten in plakjes of stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vries ze in tot ze stevig zijn, en verplaats ze dan naar een diepvrieszak. Dit voorkomt dat de stukken aan elkaar kleven.
  7. Snij tomaten in de helft en verwijder de zaden. Vries ze in met de schil naar boven op een bakplaat. Zodra ze bevroren zijn, kun je de schil gemakkelijk verwijderen voordat je ze verder gebruikt.
  8. Maak van tevoren een basis van tomatensaus of tomatensoep en vries deze in porties in. Dit maakt het later eenvoudiger om snel een maaltijd op tafel te zetten, zonder extra voorbereidingen.
  9. Voeg een kleine hoeveelheid citroenzuur toe aan de tomaten voordat je ze invriest. Dit helpt om de heldere rode kleur te behouden en voorkomt verkleuring tijdens het invriesproceszen.

Kun je tomaten bevroren gebruiken?

Ja, je kunt bevroren tomaten gebruiken in gerechten. Bevroren tomaten kunnen worden toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofschotels en andere gerechten waarin tomaten worden gebruikt. Ze zullen wel een andere textuur hebben dan verse tomaten en kunnen meer vocht afgeven tijdens het koken, dus houd daar rekening mee bij het aanpassen van het recept. Over het algemeen kunnen bevroren tomaten een handige optie zijn als je geen verse tomaten bij de hand hebt.

Veelgestelde vragen

Kun je hele tomaten invriezen?
Ja, je kunt hele tomaten invriezen. Was ze eerst goed, dep ze droog en leg ze vervolgens in een enkele laag op een bakplaat om ze voor te vriezen voordat je ze in een diepvrieszak of diepvriesbak doet.

Moet ik tomaten ontvellen voordat ik ze invries?
Het ontvellen van tomaten is optioneel, maar het kan helpen bij het behouden van de textuur en het voorkomen van het vrijkomen van overtollig vocht tijdens het ontdooien. Je kunt ze blancheren en dan ontvellen voordat je ze invriest.

Kun je tomatenpuree invriezen?
Ja, je kunt tomatenpuree invriezen. Verdeel het in kleine porties en doe het in ijsblokjesvormen of vries het in diepvrieszakken of een diepvriesbakje in.

Hoelang kun je tomaten in de vriezer bewaren voordat ze bederven?
Tomaten kunnen tot ongeveer 8 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit achteruitgaat. Zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Moet ik tomaten voorbereiden voordat ik ze invries?
Het voorbereiden van tomaten voor het invriezen kan helpen bij het behouden van hun kwaliteit. Was ze grondig, snijd eventuele slechte plekken weg en dep ze droog voordat je ze invriest.

Kun je tomaten invriezen voor sauzen en soepen?
Ja, tomaten zijn geweldig voor het maken van sauzen, soepen en stoofschotels. Je kunt ze invriezen en later gebruiken als basis voor verschillende gerechten.

Kun je ingeblikte tomaten invriezen?
Ingeblikte tomaten hebben al een hittebehandeling ondergaan, dus ze zijn over het algemeen niet geschikt om opnieuw in te vriezen. Het is beter om ingeblikte tomaten direct uit de blik te gebruiken voor optimale smaak en textuur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept