Site Overlay
Tomatensoep invriezen

Tomatensoep invriezen

Tomatensoep invriezen is mogelijk, maar voor tomatensoep waar room inzit raden we aan dit niet te doen. Dat heeft met het schiften van de room te maken, wat meestal tijdens het ontdooien gebeurt.

Dus tomaten crèmesoep beter niet invriezen. Gewone zelf gemaakte tomatensoep, of tomatengroentesoep, is geen enkel probleem.

Wil je dus een tomatensoep met crème maken, voeg dan pas na het ontdooien de crème toe. Dan weet je zeker dat de soep niet gaat schiften.

En dat is van toepassing bij alle soorten soep waaraan room of iets dergelijks wordt toegevoegd.

Heb je tomatensoep uit blik, of uit een pakje gemaakt? Probeer het dan niet in te vriezen. Dat heeft te maken met de manier waarop de soep gemaakt is. Alleen zelf gemaakte soep, zonder room en dergelijke dus, kun je goed invriezen.

Hoe Tomatensoep invriezen?

Tomatensoep invriezen is dus een goede manier om de soep langer houdbaar te maken, zolang je dus maar room en dergelijke achterweg laat of na het ontdooien toevoegt.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Soep
Keuken Internationaal
Trefwoord tomatensoep invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 30 kcal

Ingrediënten

  • 1 Liter Tomatensoep

Instructies

  1. Laat de soep tot op kamertemperatuur afkoelen.

  2. Doe de tomatensoep in diepvriesbakken, zakjes kan een enorm geknoei worden.

  3. Etiket met naam en de datum van invriezen op de bak plakken.

  4. Gedurende 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik zelf gemaakte tomatensoep invries?

Tomatensoep is een van mijn favoriete gerechten om te maken. Het is zo’n heerlijke en hartverwarmende soep. Als ik een grote hoeveelheid verse tomatensoep maak, vind ik het geweldig om het in porties in te vriezen. Op die manier heb ik altijd een snelle en smakelijke maaltijd bij de hand, zelfs op drukke dagen.

Bovendien lijkt het alsof de smaken zich nog beter ontwikkelen wanneer de soep eenmaal is ontdooid en opgewarmd. Het is echt een geweldige manier om van de verse smaak van zelfgemaakte tomatensoep te genieten, zonder dat ik elke keer vanaf nul hoef te beginnen.

Tomatensoep ontdooien en bereiden

Tomatensoep kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Daarna kun je de soep opwarmen, maar roer wel regelmatig door.

Hoelang kun je tomatensoep bewaren?

Tomatensoep kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

Tomatensoep uit blik of een pakje kun je in de koelkast nog een dag goed houden. En deze termijn is ook van toepassing op zelf gemaakte tomatensoep.

Bewaar je het langer kan de soep wat zuur gaan ruiken, en gaan schiften. Dat is een teken van bederven, dus niet meer eten.

Tomatensoep langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Maak de tomatensoep volgens je favoriete recept en laat het volledig afkoelen.
  2. Giet de soep in een geschikte vacuümzak of bakje. Zorg ervoor dat je niet te veel vloeistof toevoegt om morsen tijdens het vacumeren te voorkomen.
  3. Sluit de vacuümzak of vacuümbak volgens de instructies van het apparaat.
  4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of bak verwijderen.
  5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of bak goed af. Als dat niet automatisch gebeurt.
  6. Bewaar de vacuümverpakte soep in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de tomatensoep wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de soep langer vers blijft. Let op dat je de soep zorgvuldig opwarmt voordat je hem serveert, en controleer altijd de houdbaarheidsdatum voordat je de soep consumeert.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Zorg ervoor dat de tomatensoep volledig is afgekoeld voordat je hem in de vriezer plaatst. Dit voorkomt dat er condensatie ontstaat in de vriezer, wat ijskristallen en waterige soep kan veroorzaken bij het ontdooien. Een handige manier om het afkoelen te versnellen, is door de pan in een bak met ijswater te zetten en regelmatig te roeren.
  2. Giet de afgekoelde tomatensoep in siliconen bakvormen en laat ze volledig bevriezen. Zodra ze bevroren zijn, haal je de soepblokken uit de vormen en bewaar je ze in een diepvrieszak. Dit maakt het makkelijk om porties soep te ontdooien zonder dat je een hele batch hoeft te ontdooien.
  3. Als je van plan bent om room, melk of kaas aan je tomatensoep toe te voegen, doe dit dan pas nadat je de soep hebt ontdooid en opnieuw opgewarmd. Zuivelproducten kunnen bij het invriezen gaan schiften, wat de textuur van de soep negatief beïnvloedt.
  4. Het lijkt voor de hand liggend, maar duidelijke labeling is cruciaal. Schrijf de datum en de inhoud op de verpakking, maar voeg ook eventuele opwarminstructies toe. Dit voorkomt verwarring en helpt je om de soep binnen een redelijke tijd te gebruiken, meestal binnen drie maanden.
  5. Sommige kruiden, zoals basilicum en peterselie, verliezen hun smaak en textuur tijdens het invriezen. Voeg deze kruiden pas toe nadat je de soep hebt ontdooid en opnieuw hebt opgewarmd, zodat je een frissere smaak behoudt.
  6. Niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor de vriezer. Gebruik vriesbestendige bakjes die niet breken of barsten bij lage temperaturen. Glas met een luchtdichte afsluiting is ook een goede optie, maar zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft voor uitzetting.
  7. Het verwijderen van lucht uit de verpakking van de soep helpt om vriesbrand te voorkomen en de smaak te behouden. Gebruik een vacuümmachine of sluit de diepvrieszakjes bijna helemaal en druk de lucht eruit voordat je ze volledig sluit.
  8. Tomatensoep zet uit als het bevriest, dus vul de bakjes niet helemaal tot aan de rand. Laat ongeveer een centimeter ruimte over om te voorkomen dat de bakjes barst of deksel eraf springt.
  9. Een klein scheutje olijfolie aan de soep toevoegen voordat je hem invriest kan helpen om de smaak te behouden en te verbeteren bij het ontdooien en opwarmen. Dit is vooral handig als je van plan bent de soep later als basis te gebruiken voor andere gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelfgemaakte tomatensoep invriezen?
Ja, zelfgemaakte tomatensoep kan worden ingevroren. Zorg ervoor dat de soep volledig is afgekoeld voordat je deze invriest.

Hoelang kan ik tomatensoep in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je tomatensoep tot 3-4 maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Moet ik de tomatensoep laten afkoelen voordat ik hem invries?
Ja, het is belangrijk om de tomatensoep volledig af te laten koelen voordat je hem in de vriezer plaatst om te voorkomen dat de temperatuur in de vriezer stijgt.

Wat is het beste voor het invriezen van tomatensoep?
Luchtdichte bakjes of diepvrieszakken zijn ideaal voor het invriezen van tomatensoep. Zorg ervoor dat je de soep in porties verdeelt om gemakkelijker te kunnen ontdooien.

Hoe ontdooi ik bevroren tomatensoep?
De veiligste manier om bevroren tomatensoep te ontdooien, is door hem langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Je kunt ook de ontdooistand van de magnetron gebruiken als je haast hebt.

Kan ik ingrediënten zoals room of kaas toevoegen voordat ik de soep invries?
Het is het beste om room of kaas pas toe te voegen nadat je de soep hebt ontdooid en opnieuw hebt verwarmd. Dit voorkomt scheiding of textuurveranderingen.

Hoe kan ik de kwaliteit van bevroren tomatensoep behouden?
Zorg ervoor dat de tomatensoep volledig is afgekoeld voordat je hem invriest en bewaar hem in een luchtdichte verpakking om bevriezingsbrand te voorkomen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept