Site Overlay
Venkel invriezen

Venkel invriezen

Venkel invriezen is een erg goed methode om deze groente langer houdbaar te maken. Vooral omdat juist bij het invriezen de smaak en de textuur het beste behouden blijven.

En juist daarom is de groente zo geliefd. Venkel heeft immers een typische smaak, en daar wil je dan ook van kunnen genieten als het ontdooit uit de vriezer komt.

Dat is ook niet allen van belang bij de groente, maar ook bij gerechten waarin venkel in verwerkt. Je kunt ervan uit gaan dat deze gerechten zonder problemen ook kunnen worden ingevroren. Denk daarbij aan venkelsoep, venkelrisotto, of aan hartige venkeltaart.

Venkel is daarom een erg dankbare groente als het om invriezen gaat, je hoeft de groente eigenlijk alleen maar even kort te blancheren.

Hoe Venkel invriezen?

Venkel invriezen is eigenlijk best wel makkelijk, even schoonmaken en kort koken.

Het groen van de venkelknol wordt normaliter eraf gesneden voor het invriezen, maar sommige vinden dat gedeelte juist het lekkerste. Het groen kun, eventueel apart verpakt, rustig invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord venkel invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 4 Venkelknollen

Instructies

  1. De groente goed wassen en schoonmaken.

  2. De onderkant eraf snijden en eventueel het groen eraf snijden.

  3. In stukken snijden, en water in een pan aan de kook brengen.

  4. Voorzichtig de stukken venkel aan het kokende water toevoegen en drie minuten koken.

  5. Afgieten of met een schuimspaan de groente uit het kokende water halen. Direct onder koud stromend water houden zodat het koken stopt.

  6. Zoveel mogelijk afdeppen met keukenpapier.

  7. In diepvrieszakken of diepvriesbakken verpakken, en voorzien van etiket met invriesdatum en naam daarop.

  8. Minimaal gedurende 24 uur in de vriezer plaatsen.

Mij Hoe ik venkel invries?

Wanneer ik venkel invries, wil ik ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk van de smaak en textuur behoud. Venkel, met zijn subtiele anijssmaak en knapperige textuur, is een van mijn favoriete groenten om te gebruiken in salades, soepen en zelfs als bijgerecht. Om ervoor te zorgen dat deze delicate smaak behouden blijft, bereid ik de venkel zorgvuldig voor voordat hij de vriezer in gaat.

Allereerst snijd ik de venkel in fijne schijfjes of in stukken, afhankelijk van hoe ik hem later wil gebruiken. Vervolgens blancheer ik de venkel – een essentieel proces voor het behoud van de kleur en de voedingsstoffen. Blancheer betekent dat ik de venkel kort kook in kokend water, meestal een minuut of twee, en daarna onmiddellijk onderdompel in een ijsbad. Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de venkel niet te gaar wordt, maar wel klaar is voor het invriezen. De vezels blijven hierdoor stevig en de smaak wordt verzegeld.

Na het blancheren en het ijsbad dep ik de venkel droog met een schone theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk water op de venkel achterblijft, omdat dit tijdens het invriezen in ijs kan veranderen en de textuur van de venkel kan beïnvloeden. Daarna leg ik de stukken venkel op een bakplaat, los van elkaar, zodat ze individueel kunnen bevriezen. Dit heet ‘flash freezing’, een methode die voorkomt dat de stukken aan elkaar gaan kleven. Als de venkel eenmaal goed bevroren is, doe ik de stukken in diepvrieszakken of luchtdichte bakken, klaar om later gebruikt te worden.

Op deze manier heb ik altijd een voorraad venkel in de vriezer, klaar om elk gerecht een frisse en aromatische boost te geven. Of ik nu een stoofpotje maak, een saus op smaak breng of gewoon een snelle salade in elkaar gooi, de venkel blijft altijd zijn smaak en textuur behouden, dankzij de zorgvuldige voorbereiding en invriesmethode.

Venkel ontdooien en bereiden

Venkel kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast. Wil je de groente koken, stomen, of wokken, dan kun je de groente direct uit de vriezer toevoegen. Ontdooien hoeft dan dus niet.

Hoe lang kun je venkel bewaren?

Venkel kun je 8 maanden bewaren in de vriezer.

Verse venkel kun je het beste in de koelkast bewaren.

Buiten de koelkast wordt de groente toch wel vrij snel zacht, in de koelkast blijft venkel ongeveer een week goed.

Venkel langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door venkel te vacumeren, blijft het langer vers en behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen beter.

In de koelkast kun je vacuümverpakte venkel doorgaans tot 2 tot 3 weken bewaren. In de vriezer kan vacuümverpakte venkel tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriestemperatuur.

Zorg ervoor dat de groente volledig droog is voordat je het vacumeert om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit van de groente kan verminderen. Label de verpakking ook met de datum van verpakking om bij te houden hoelang het al in de vriezer of koelkast ligt.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je venkel invriest, is het belangrijk om de groente kort te blancheren. Blancheren betekent dat je de venkel een paar minuten kookt en daarna snel afkoelt in ijswater. Dit zorgt ervoor dat de venkel zijn kleur, smaak én voedingswaarde behoudt tijdens het invriezen. Je voorkomt ook dat de venkel na het ontdooien papperig wordt.
  2. Voordat je de venkel invriest, is het handig om de knol in plakjes of blokjes te snijden. Hierdoor kun je later precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt voor je gerecht. Bovendien zorgt het ervoor dat de venkel sneller invriest en ook beter zijn structuur behoudt. Het is gewoon superhandig om dit vooraf te doen.
  3. Zorg ervoor dat je de venkel in luchtdichte zakken of bakjes doet. Zo voorkom je vriesbrand, waarbij de groente uitdroogt en smaak verliest. Het klinkt misschien simpel, maar het juiste bakje of de juiste zak kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van je ingevroren venkel.
  4. Het lijkt misschien overbodig, maar het is echt slim om de verpakking van je ingevroren venkel te labelen met de datum waarop je het hebt ingevroren. Venkel blijft ongeveer 6 maanden goed in de vriezer, dus je wilt niet dat hij te lang blijft liggen. Met een datum op de verpakking weet je precies wanneer je hem nog met een gerust hart kunt gebruiken.
  5. Venkel heeft niet alleen een lekkere knol, maar ook loof dat je kunt gebruiken. Dit loof kun je apart invriezen in ijsblokjesvormpjes met een beetje water of olie. Zo heb je altijd een smaakmaker bij de hand om toe te voegen aan soepen of stoofschotels.
  6. Dit is een geheim waar niet veel mensen aan denken: je kunt venkel invriezen met kruiden of specerijen. Voeg bijvoorbeeld wat dille, tijm of een beetje olijfolie toe aan de plakjes venkel voordat je ze invriest. Op die manier voeg je meteen wat extra smaak toe aan je gerechten wanneer je de venkel later gebruikt.
  7. Als je je ingevroren venkel wilt gebruiken, laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Dit voorkomt dat hij te snel zacht wordt en zijn structuur verliest. Een beetje geduld loont hier, want zo blijft de venkel steviger en lekkerder.
  8. Hoewel je ingevroren venkel prima kunt gebruiken in salades, komt hij het best tot zijn recht in warme gerechten. Door de venkel in soepen, stoofpotjes of roerbakgerechten te verwerken, kun je optimaal genieten van de smaak, zelfs na het invriezen. Probeer het bijvoorbeeld eens in een risotto of een romige soep, je zult versteld staan van het resultaat.

Kun je venkel bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren venkel gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat de groente mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse venkel. Bevroren venkel kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en ovenschotels zonder dat het eerst hoeft te worden ontdooid.

Je kunt het ook laten ontdooien en vervolgens gebruiken in koude gerechten zoals salades of pastasalades. Als je bevroren venkel wilt ontdooien, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Over het algemeen behoudt bevroren venkel zijn smaak en voedingsstoffen goed, waardoor het een handige optie is om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral als verse venkel niet beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Kan ik venkel invriezen?
Ja, deze groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik venkel blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik venkel voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in plakjes gesneden groente toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de venkel en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik venkel in plakjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in plakjes of blokjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren venkel?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren venkel bewaren?
Het kan tot ongeveer 8-12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren venkel?
Je kunt ingevroren venkel rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept