Site Overlay
Wafels invriezen

Wafels invriezen

Wafels invriezen is een van de dingen die je echt een keer moet uitproberen, en eigenlijk een erg geschikte methode om wafels langer dan een paar dagen te bewaren.

Nu denk je waarschijnlijk dat dit toch best wel onnodig is, maar het kan natuurlijk ook wel erg handig zijn.

Je kunt zelfgemaakte wafels invriezen. Bij sommige soorten gekochte wafels is het resultaat na het ontdooien niet echt overtuigend.

Je moet er wel opletten dat het niet meer dan één keer ingevroren wordt, dus niet ontdooien en een restje weer invriezen. De wafels kunnen door het herhaaldelijk invriezen en ontdooien vies gaan smaken, en bederven.

Hoe Wafels invriezen?

Let op bij wafels invriezen. Tussen het invriezen van verse zelf gemaakte wafels en wafels uit de winkel heb je toch noch wel een klein beetje verschil. We raden het invriezen van gekochte wafels bijna altijd af. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord Wafels invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 291 kcal

Ingrediënten

  • 4 Wafels

Instructies

Verse Wafels

  1. Laat de verse wafels als eerste goed afkoelen.
  2. Als deze goed afgekoeld zijn, kun je de wafels in een diepvriesbak, diepvrieszak, of zelfs vacumeerzakje doen. Dit laatste moet je met een speciaal apparaat vacuüm trekken.

  3. Leg deze voor minimaal 24 uur in de vriezer.

Wafels uit de winkel

  1. Wafels uit de winkel zijn natuurlijk niet veel anders dan zelf gemaakte wafels.
  2. Is de verpakking nog gesloten dan kun je de wafels in de originele verpakking invriezen.

  3. Als de verpakking al geopend is, dan kun je deze het beste in een diepvrieszak, een vacumeerzakje, of diepvriesbak met deksel doen.

  4. Laat ook deze voor minimaal 24 uur in de vriezer.

Mij Hoe ik wafels invries?

Wafels invriezen is een van mijn favoriete manieren om ervoor te zorgen dat ik altijd een heerlijk ontbijt of tussendoortje bij de hand heb. Er gaat niets boven de geur van versgebakken wafels in de ochtend, maar soms heb ik gewoon niet de tijd om ‘s ochtends te bakken. Daarom bak ik vaak een grote batch wafels op een vrije dag en vries ik ze in. Het proces is vrij eenvoudig, maar het zorgt ervoor dat ik altijd kan genieten van die heerlijke, knapperige lekkernij.

Het begint allemaal met het bakken van de wafels zoals ik dat normaal zou doen. Ik zorg ervoor dat ze volledig afgekoeld zijn voordat ik ze inpak. Dit is belangrijk omdat het condensatie voorkomt, wat de wafels papperig kan maken als ze eenmaal zijn ingevroren. Zodra ze afgekoeld zijn, leg ik ze op een bakplaat en zet ik ze een paar uur in de vriezer. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken wanneer ik ze in een zak stop. Na een paar uur haal ik ze eruit en stop ik ze in diepvrieszakken, waarbij ik ervoor zorg dat ik zoveel mogelijk lucht uit de zakken haal.

Als ik trek heb in een wafel, haal ik er gewoon een uit de vriezer en stop ik hem in de broodrooster of oven. In een paar minuten is hij klaar, knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, net zoals een verse wafel hoort te zijn. Het gemak van het invriezen van wafels heeft mijn ochtenden echt een stuk aangenamer gemaakt. Bovendien kan ik met verschillende toppings variëren, afhankelijk van waar ik zin in heb – van vers fruit en honing tot een simpele stroop en boter.

Er is iets geruststellends aan het weten dat ik altijd een voorraad wafels in de vriezer heb liggen. Het geeft me een gevoel van voorbereiding en gemak, vooral op die drukke ochtenden wanneer ik echt geen tijd heb om te koken. En eerlijk gezegd, soms eet ik ze gewoon als een snel tussendoortje in de middag. Het is een klein beetje luxe in mijn dagelijks leven, en wie houdt daar nu niet van?

Wafels ontdooien en bereiden

Het ontdooien van de wafels is echt gemakkelijk, deze kun je namelijk gewoon in de magnetron of in de oven laten ontdooien. Dus nog bevroren.

Het ontdooien van de wafels duurt, in de oven of magnetron, in dit geval maar maximaal 30 minuten. Wil je de wafels in de koelkast ontdooien, raden we dat af.

De wafels kunnen dan erg hard worden.

Hoelang kun je Wafels bewaren?

Verse, dus zelf gemaakte wafels, kun je in de voorraadkast maximaal 1 dag bewaren. Natuurlijk wel in een bakje of in een afgesloten zak.

De wafels uit de winkel zijn meestal 7 tot 10 dagen houdbaar, maar hier kun je het beste op de tenminste houdbaar tot datum letten.

De zelf gemaakte en de gekochte wafels kun je maximaal 8 tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

Wafels langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om wafels langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

  1. Laat ze volledig afkoelen na het bakken.
  2. Plaats het in een enkele laag op een schoon en droog oppervlak.
  3. Snij voldoende stukken vacuümfolie af om elke wafel afzonderlijk te kunnen verpakken.
  4. Leg een wafel op een stuk vacuümfolie en vouw het folie er omheen, zorg ervoor dat er geen lucht in de verpakking achterblijft.
  5. Sluit de vacuümfolie volgens de instructies van het vacumeerapparaat. Zorg ervoor dat de verpakking strak wordt afgesloten.
  6. Herhaal dit proces voor alle wafels.
  7. Bewaar de vacuümverpakte wafels op een koele, droge plaats, bij voorkeur in de koelkast of vriezer, voor een langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de wafels wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor ze langer vers blijven en minder snel uitdrogen. Let op dat de smaak en textuur van de wafels behouden blijven na vacumeren. Verbruik de wafels binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Het allerbelangrijkste is dat je de wafels vers bakt voordat je ze invriest. Laat ze eerst volledig afkoelen. Als je warme wafels invriest, krijg je condensatie, wat leidt tot ijsvorming en een zompige textuur wanneer je ze weer opwarmt. Dus geduld is hier een schone zaak.
Elke wafel moet apart verpakt worden. Gebruik plasticfolie of bakpapier om elke wafel individueel in te wikkelen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar vastvriezen en zorgt ervoor dat je precies de juiste hoeveelheid kunt pakken zonder de rest aan te hoeven raken.
Voor extra bescherming tegen vriesbrand, wikkel de individuele wafels in een tweede laag aluminiumfolie of doe ze in een luchtdichte diepvrieszak. Dit helpt om de wafels langer vers te houden en beschermt ze tegen de kou van de vriezer.

  1. Het klinkt simpel, maar het labelen en dateren van je verpakte wafels kan echt een verschil maken. Zo weet je altijd hoelang ze al in de vriezer liggen en voorkom je dat je oude wafels op een ongelegen moment ontdekt.
  2. Bewaar je wafels plat in de vriezer. Stapel ze niet op elkaar, tenminste niet totdat ze volledig bevroren zijn. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken of vervormen. Na het bevriezen kun je ze eventueel stapelen om ruimte te besparen.
  3. Probeer de wafels niet langer dan drie maanden in de vriezer te bewaren voor de beste smaak en textuur. Na deze periode kunnen ze nog steeds veilig gegeten worden, maar de kwaliteit kan wat achteruit gaan.
  4. Wanneer je de wafels wilt eten, haal ze dan direct uit de vriezer en verwarm ze zonder ze eerst te ontdooien. Dit kan in een broodrooster, oven of magnetron. Dit zorgt ervoor dat de wafels krokant blijven en niet te vochtig worden.
  5. Voordat je de wafels invriest, kun je variaties proberen. Voeg bijvoorbeeld fruit, noten of chocolade toe aan het beslag. Zo heb je telkens een andere smaak wanneer je een wafel uit de vriezer haalt. Experimenteer met verschillende ingrediënten om je wafels spannend te houden.

Veelgestelde vragen

Kun je zelfgemaakte wafels invriezen?
Ja, zelfgemaakte wafels kunnen goed worden ingevroren voor later gebruik.

Hoe moet ik wafels invriezen?
Laat de wafels eerst volledig afkoelen. Leg ze vervolgens op een bakplaat in een enkele laag en plaats ze in de vriezer totdat ze stevig zijn. Daarna kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of bakken.

Hoelang kun je wafels invriezen?
Wafels kunnen tot ongeveer 2-3 maanden worden ingevroren zonder significant verlies van kwaliteit.

Hoe ontdooi ik ingevroren wafels?
Haal de gewenste hoeveelheid wafels uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt ze ook kort in de magnetron opwarmen als je ze sneller wilt ontdooien.

Kun je wafels opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om wafels opnieuw in te vriezen nadat ze eenmaal zijn ontdooid, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden.

Kun je kant-en-klare wafels uit de winkel invriezen?
Ja, kant-en-klare wafels uit de winkel kunnen ook worden ingevroren volgens dezelfde methoden als zelfgemaakte wafels.

Wat is de beste manier om ingevroren wafels op te warmen?
Om ingevroren wafels op te warmen, kun je ze kort in de oven of broodrooster plaatsen totdat ze knapperig en warm zijn. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron voor een snellere optie, maar let op dat ze niet te zacht worden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept