Wijn invriezen is mogelijk, maar de wijn zal wel wat aan smaak verliezen. Dat moet je dus niet doen om een volgende keer een glaasje wijn te kunnen drinken.
Wel kun je ontdooide wijn nog prima gebruiken om mee te koken.
Invriezen is dus ideaal als je wel eens een keer een glaasje wijn drinkt. Want een open fles wijn kan na drie dagen veel meer aan smaak verliezen dan bij het invriezen en ontdooien.
Dus niet gelijk meerdere flessen wijn invriezen, maar een restje invriezen om een andere keer er mee te koken kan dus prima.
Leg ook nooit een hele fles wijn in de vriezer. Doordat wijn bij invriezen uitzet kan de fles ontploffen.
Hoe Wijn invriezen?
Wijn invriezen is dus mogelijk, gebruik de wijn daarna alleen om mee te koken of om er bijvoorbeeld sangria mee te maken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 0,5 Fles Wijn
Instructies
Giet de overgebleven witte of rode wijn in een ijsblokjesvorm, makkelijk als je niet vaak wijn gebruikt om mee te koken, of in kleine diepvriesbakjes.
De ijsblokjes vries je in, haal de blokjes daarna uit de vorm en verpak de blokjes daarna luchtdicht in
diepvrieszakjes .Vergeet niet een etiket met naam en datum.
24 Uur in de vriezer invriezen.
Hoe ik wijn invries?
Wijn invriezen is iets waar ik aanvankelijk nooit aan had gedacht. Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn momenten waarop het gewoon handig is. Stel je voor: je hebt een heerlijke fles wijn geopend, maar je hebt niet alles opgemaakt. In plaats van de wijn te verspillen, kwam ik op het idee om het restant in te vriezen. In het begin was ik wat terughoudend, bang dat het de smaak of kwaliteit zou beïnvloeden, maar mijn nieuwsgierigheid won het.
Het idee dat ik later die overgebleven wijn zou kunnen gebruiken in een saus, een stoofpot of zelfs gewoon als een verfrissend ijsblokje in mijn glas, trok me over de streep. Dus ging ik aan de slag. Eerst goot ik de wijn in een ijsblokjesvorm. Het was grappig om te zien hoe de diepe, robijnrode vloeistof zich in de vormpjes nestelde. Na een paar uur in de vriezer had ik prachtige wijnblokjes die ik gemakkelijk kon bewaren en later gebruiken.
Het leuke aan wijn invriezen is dat het me helpt om niets te verspillen. Elke keer als ik nu kook en een vleugje wijn nodig heb, grijp ik gewoon naar mijn vriezer. Het is een kleine truc die mijn leven in de keuken net dat beetje makkelijker maakt. Wat begon als een experiment, is nu een gewoonte geworden die ik niet meer wil missen.
Wijn ontdooien en bereiden
Wijn kun je vanuit de diepvriezer direct in gerechten en soep gebruiken. Ontdooien is dus niet nodig.
Hoelang kun je wijn bewaren?
Wijn kun je drie maanden in de vriezer bewaren.
Wijn buiten de vriezer bewaren is een beetje moeilijk.
Witte wijn kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
Rode wijn kun je beter niet in de koelkast bewaren, omdat deze beter om kamertemperatuur moet “rijpen”. Maar na 3 dagen neemt de smaak echt af.
Wijn langer bewaren met behulp van vacumeren.
Vacuüm afgesloten wijnstoppen kunnen worden gebruikt om de lucht uit de fles te verwijderen, waardoor oxidatie wordt verminderd en de wijn langer vers blijft.
In de koelkast kun je vacuüm afgesloten wijn doorgaans tot 5 tot 7 dagen bewaren. In de vriezer kun je vacuüm afgesloten wijn nog langer bewaren, tot ongeveer 3 tot 6 maanden. Het is echter belangrijk om op te merken dat de kwaliteit van de wijn na verloop van tijd kan afnemen, dus het wordt aanbevolen om de wijn zo snel mogelijk te consumeren voor de beste smaakervaring.
Mijn advies en tips?
- Vries wijn in ijsblokjesvormen in. Zo heb je altijd de perfecte hoeveelheid wijn bij de hand voor het koken of voor een snel glaasje gekoelde wijn. Dit voorkomt ook verspilling omdat je precies kunt ontdooien wat je nodig hebt.
- Als je wijn invriest, zorg er dan voor dat je kleine, luchtdichte zakjes gebruikt. Dit beschermt de wijn tegen vriesbrand en houdt de smaak zo goed mogelijk intact. Haal zoveel mogelijk lucht uit het zakje voor je het afsluit.
- Schrijf op elk zakje of elk bakjede datum en het type wijn. Wijn verandert namelijk van smaak als het langer ingevroren is geweest, en zo weet je altijd wat je kunt verwachten van elke ontdooide portie.
- Bevroren wijnblokjes zijn fantastisch om direct in sangria te gebruiken. Ze koelen je drankje af zonder het te verdunnen zoals gewone ijsblokjes dat zouden doen.
- Ingevroren wijn is perfect voor dagelijks gebruik of koken, maar misschien niet ideaal voor speciale gelegenheden. De subtiele nuances van de wijn kunnen verloren gaan, dus bewaar je beste flessen liever op de traditionele manier.
- Niet elke wijn reageert hetzelfde op invriezen. Experimenteer met verschillende soorten om te zien welke het beste bevriest en welke je beter kunt gebruiken voor directe consumptie.
Kun je wijn bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren wijn gebruiken in gerechten. Het kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, sauzen, soepen en marinades om smaak toe te voegen.
Als je bevroren wijn wilt gebruiken, kun je deze gewoon rechtstreeks toevoegen aan het gerecht tijdens het koken. De wijn zal smelten en zich vermengen met de andere ingrediënten, waardoor het gerecht een heerlijke smaak krijgt.
Het is belangrijk op te merken dat het eenmaal ontdooid, mogelijk niet dezelfde smaak heeft als verse wijn, maar het kan nog steeds goed werken als smaakmaker in veel gerechten.
Veelgestelde vragen
Waarom zou ik wijn invriezen?
Mensen vriezen dit meestal in als ze een restje over hebben dat ze niet meteen willen drinken, of om wijn te bewaren voor het koken.
Wat gebeurt er met wijn als het bevriest?
Het bevat water en alcohol, en wanneer het bevriest, kunnen deze twee componenten zich scheiden. Dit kan leiden tot veranderingen in de smaak en textuur van de wijn.
Hoe moet ik wijn invriezen?
Giet het in een luchtdichte, vriesbestendige bak, zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor uitzetting, en sluit de bakken goed af.
Hoelang kan ik wijn in de vriezer bewaren?
Het kan tot enkele maanden worden ingevroren zonder zijn kwaliteit te veel te beïnvloeden. Het wordt echter aanbevolen om het binnen een paar maanden te consumeren voor de beste smaak.
Kan ik wijn direct uit de vriezer drinken?
Het wordt niet aanbevolen om het rechtstreeks uit de vriezer te drinken, omdat het bevriezen de smaak en textuur kan veranderen. Laat bevroren wijn langzaam ontdooien in de koelkast voordat je hem drinkt.
Kan ik bevroren wijn gebruiken in gerechten?
Ja, bevroren wijn kan nog steeds worden gebruikt in gerechten zoals sauzen, stoofschotels en marinades, waarbij de smaak minder kritisch is.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.