Zeekraal invriezen, een groente die regelrecht uit de zee afkomstig is en de laatste jaren een stijgende populariteit kent. Je kunt het waarderen, of absoluut niet.
Het is in ieder geval een groente waarin je deels de Noordzee kunt proeven. Verschillende mensen gaan zeekraal oogsten bij laagwater, maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer supermarkten die de gekweekte versie in hun assortiment hebben opgenomen.
Zeker als je het zelf gaat oogsten, kun je veel zeekraal over hebben, en weggooien is natuurlijk zonde.
Denk er wel om dat het invriezen wat invloed kan hebben op de knapperigheid, de textuur, en de smaak. Niet helemaal zo lekker als vers geoogst.
Overigens kun je ook gebakken of gewokte zeekraal invriezen.
Hoe Zeekraal invriezen?
Zeekraal invriezen doe je door de groente kort te koken voordat je deze in kunt vriezen.
Was de zeekraal vooraf nooit, en laat deze onder geen beding in water weken. Omdat het een plantje uit zout water is, zal het altijd zoutig smaken. Deze zoutigheid kun je er niet afwassen.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 400 Gram Zeekraal
Instructies
Water aan de kook brengen.
De groente ongewassen in het kokende water doen en 2 minuten laten koken.
Met een schuimspaan uit het kokende water halen en onder koud stromend water houden.
De zeekraal in diepvrieszakken verpakken.
Voorzie ieder zak van etiket met naam en datum.
Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer leggen.
Hoe ik zeekraal invries?
Zeekraal is een heerlijke en voedzame plant die ik graag invries wanneer hij vers is, zodat ik er later van kan genieten. Zodra ik zeekraal koop of pluk, zorg ik ervoor dat hij schoon en droog is voordat ik hem invries. Ik begin met het grondig wassen van de zeekraal onder koud stromend water om eventueel zand en vuil te verwijderen. Vervolgens leg ik de gewassen zeekraal op een schone theedoek of keukenpapier om goed te drogen. Het is belangrijk dat de zeekraal helemaal droog is voordat ik hem invries, anders kunnen er ijskristallen vormen die de structuur en smaak aantasten.
Als de zeekraal droog is, verdeel ik hem in porties. Meestal kies ik voor porties die ik in één keer kan gebruiken, zodat ik niet steeds dezelfde zak hoef te openen en opnieuw te sluiten. Ik doe de porties in diepvrieszakken of luchtdichte bakjes die geschikt zijn voor invriezen. Het is handig om de zakken of bakjes te labelen met de datum van invriezen, zodat ik weet hoe lang ze in de vriezer liggen.
Wanneer ik de zeekraal wil gebruiken, haal ik een portie uit de vriezer en laat deze op kamertemperatuur ontdooien. De smaak en textuur blijven verrassend goed behouden, en de zeekraal is nog steeds knapperig en vol van smaak. Of ik nu zeekraal toevoeg aan een salade, roerbakgerecht of als bijgerecht serveer, het feit dat ik hem vers heb ingevroren zorgt ervoor dat ik altijd kan genieten van deze heerlijke zeegroente, ongeacht het seizoen. Zo kan ik mijn gerechten verrijken met de zilte, frisse smaak van zeekraal, wanneer ik maar wil.
Zeekraal ontdooien en bereiden
Zeekraal altijd rustig laten ontdooien in de koelkast.
Hoelang kun je zeekraal bewaren?
Zeekraal kun je 2 maanden bewaren in de vriezer.
Deze groente kun je nooit buiten de koelkast bewaren, de groente zou binnen enkele uren bederven en vocht verliezen.
Zeekraal dus altijd in een bak in de koelkast bewaren, dan kan de groente vier tot zeven dagen bewaard worden.
Zeekraal langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van zeekraal kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:
- Spoel de zeekraal grondig af onder koud stromend water om eventueel zand en vuil te verwijderen.
- Laat de groente uitlekken en droog het indien nodig voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier.
- Verdeel de groente in gelijke porties en plaats ze in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de zeekraal gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
- Bewaar de vacuümverpakte zeekraal in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken van de zeekraal wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de zeekraal langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de zeekraal behouden blijven na vacumeren. Verwerk de zeekraal binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Blancheren houdt in dat je de zeekraal kort kookt voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur en textuur te behouden. Kook de zeekraal 1 tot 2 minuten in kokend water, dompel het daarna onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen.
- Gebruik een slacentrifuge om overtollig water van de zeekraal te verwijderen na het blancheren. Dit voorkomt ijskristallen die de textuur van de zeekraal kunnen beschadigen tijdens het invriezen.
- Door de zeekraal in een vacuumzak te verpakken, voorkom je vriesbrand en behoud je de smaak en voedingswaarde beter. Gebruik een vacumeerder voor het beste resultaat.
- Verdeel de zeekraal in porties voordat je het invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, zonder de rest te verstoren.
- Spreid de zeekraal in een enkele laag uit op een bakplaat en vries het eerst los in. Zodra de zeekraal bevroren is, kun je het in zakjes of bakjes overbrengen. Dit voorkomt dat de zeekraal aan elkaar plakt.
- Meng de zeekraal met een kleine hoeveelheid olijfolie voordat je het invriest. Dit kan helpen om de smaak te behouden en voorkomt dat de zeekraal uitdroogt in de vriezer.
- Zorg ervoor dat je elke verpakking met zeekraal duidelijk labelt met de datum van invriezen. Dit helpt je om bij te houden hoe lang het in de vriezer ligt en voorkomt dat het te lang bewaard wordt.
- Overweeg om glas te gebruiken in plaats van plastic zakken. Glas kan helpen om de smaak beter te behouden en is milieuvriendelijker dan plastic.
- Besprenkel de zeekraal lichtjes met citroensap voordat je het invriest. Het zuur helpt om de felgroene kleur te behouden en voegt een frisse smaak toe wanneer je het later gebruikt.
Kun je zeekraal bevroren gebruiken?
Ja, je kunt bevroren zeekraal gebruiken in recepten. Net als andere bevroren groenten wordt zeekraal meestal geoogst op het hoogtepunt van de versheid en vervolgens ingevroren om de smaak en voedingsstoffen te behouden. Wanneer je bevroren zeekraal in recepten gebruikt, moet je mogelijk de kooktijd iets aanpassen in vergelijking met het gebruik van verse zeekraal, omdat bevroren zeekraal mogelijk sneller gaar wordt. Let ook op overtollig vocht dat bevroren zeekraal tijdens het koken kan afgeven. Over het algemeen kunnen bevroren zeekraal een handige en voedzame optie zijn voor verschillende gerechten.
Veelgestelde vragen
Kan ik zeekraal invriezen?
Ja, je kunt zeekraal invriezen om het langer te bewaren.
Hoe bereid ik zeekraal voor op invriezen?
Spoel de zeekraal grondig af onder koud water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Laat het vervolgens goed uitlekken.
Moet ik zeekraal blancheren voordat ik het invries?
Ja, het is aan te raden om zeekraal kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.
Hoe blancheer ik zeekraal?
Breng een pan met water aan de kook, voeg de zeekraal toe en blancheer het gedurende 1 tot 2 minuten. Haal het vervolgens uit het kokende water en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.
Kan ik zeekraal direct invriezen na het blancheren?
Nee, nadat je de zeekraal hebt geblancheerd en afgekoeld in ijswater, moet je het goed laten uitlekken voordat je het invriest. Te veel vocht kan de kwaliteit van de bevroren zeekraal beïnvloeden.
Hoe bewaar ik bevroren zeekraal?
Plaats de geblancheerde en uitgelekte zeekraal in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je overtollige lucht uit de verpakkingen verwijdert om vriesbrand te voorkomen.
Hoe lang blijft zeekraal goed in de vriezer?
Bevroren zeekraal blijft meestal tot ongeveer 6 maanden tot 1 jaar goed bij een constante vriestemperatuur van -18 °C. Het kan langer worden bewaard, maar na verloop van tijd kan de kwaliteit achteruitgaan.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.